Error message

  • The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
  • Warning: Creating default object from empty value in keel_node_view() (line 324 of /var/www/vhosts/kentrolaografias.dotsoft.gr/httpdocs/htdocs/sites/all/modules/keel/keel.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 95 of /var/www/vhosts/kentrolaografias.dotsoft.gr/httpdocs/htdocs/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /var/www/vhosts/kentrolaografias.dotsoft.gr/httpdocs/htdocs/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/kentrolaografias.dotsoft.gr/httpdocs/htdocs/includes/menu.inc).

Text Resize

-A A +A

Staff

Βιογραφικό

     Γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της με τον βαθμό Άριστα. Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ των πρώτων, εξασφαλίζοντας για τις σπουδές της υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι  πτυχιούχος και διδάκτωρ Φιλολογίας (ειδ. Λαογραφίας) της ίδιας Σχολής με θέμα: «Νεοελληνική Μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά,  19ος-20ός αι.».
     Με υποτροφία του Ιδρύματος Gottfried von Herder του Αμβούργου, μετά από πρόταση του αειμνήστου Καθηγητού της Λαογραφίας και Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Δημ. Σπ. Λουκάτου, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη,  κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια και συζητήσεις για την εθνολογία και λαογραφία με κορυφαίους εκπροσώπους από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπως ο G. Wiegelmann, ο Ul. Tolksdorf και ο Bela Gunda. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για τον Ευρωπαϊκό Εθνολογικό Άτλαντα συνεργάσθηκε με την εκπρόσωπο του Αυστριακού Άτλαντα στη Διεθνή Επιτροπή Edith Klenk-Höradner για την προετοιμασία της εκδόσεως του Β΄ Ευρωπαϊκού Ατλαντα με θέμα τη «Der Konservierung der Nahrung».
Είναι παντρεμένη με τον ερευνητή Παν. Καμηλάκη και μητέρα δύο παιδιών.
     Από το 1974 υπηρετεί ως συντάκτρια (από το 1992 ερευνήτρια) και από το 1994 έως το 2013 ως εκλεγμένη Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας.
     Στo πλαίσιo της επιστημονικής της εργασίας στο Κέντρο Λαογραφίας ασχολήθηκε με την αποδελτίωση και συστηματική μελέτη υλικού αναφερομένου στον «υλικό βίο» του ελληνικού λαού, καθώς και σε ποικίλα άλλα θέματα του πνευματικού και κοινωνικού βίου. Καρπός της μακροχρόνιας απασχόλησής της με τα σχετικά θέματα είναι η δημιουργία στο Κέντρο Λαογραφίας, σχεδόν εξ αρχής, πλουσίου Αρχείου του υλικού πολιτισμού και η σύνταξη και δημοσίευση, σε συνεργασία με τον τότε Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή Στέφ. Δ. Ήμελλο, ειδικού Ερωτηματολογίου για τον υλικό βίο, ως συμπλήρωμα των «Ζητημάτων Λαογραφίας» του Γεωργίου Α. Μέγα.
     Έχει οργανώσει σειρά από μεγάλα συνέδρια, έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων, έχει προλογίσει δεκάδες βιβλία και έχει συμβάλει στην οργάνωση και λειτουργία Μουσείων, εκθέσεων κ.λπ. Έχει πραγματοποιήσει 145 επιστημονικές ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, δεκάδες διαλέξεις και συζητήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα της ειδικότητάς της. Είχε την ευθύνη και παρουσίαζε επί τριετία (2006-2009), σε συνεργασία με τον ερευνητή Ευάγγελο Καραμανέ, την εκπομπή “Λαογραφικές Σελίδες” του Κέντρου Λαογραφίας στον ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.  
     Κατά τη διάρκεια της ως τώρα επιστημονικής και ερευνητικής της θητείας στο Κέντρο Λαογραφίας, εκτός από τη συμμετοχή στην εκδοτική του προσπάθεια, τη  δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, τη διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων της επιστημονικής Επετηρίδας, των αυτοτελών δημοσιευμάτων του Κέντρου, την αρχειακή εργασία (αποδελτίωση, αντιβολή, κατάταξη και αρχειοθέτηση ποικίλου υλικού του κοινωνικού, πνευματικού και υλικού βίου κ.ά.) πραγματοποίησε εντεταλμένες πολυήμερες λαογραφικές αποστολές στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη για επιτόπια έρευνα.
     Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Διευθύντριας του Κέντρου προσπάθησε να βελτιώσει ριζικά τις συνθήκες για επιστημονική εργασία τόσο των ερευνητών του Κέντρου, όσο και των επισκεπτών ερευνητών, εξασφαλίζοντας μεταξύ των πρώτων την απαραίτητη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Στον τομέα της προστασίας και διάσωσης του υπάρχοντος πολύτιμου υλικού του Κέντρου, χειρογράφου-αρχειακού, μουσικού και μουσειακού, κατέβαλε προσπάθεια, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων, να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και επιστημονικής αξιοποίησης του λαογραφικού θησαυρού του Κέντρου συνέταξε Πρόταση με θέμα: «Ανάπτυξη και Εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης-Αρχείου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών», η οποία εντάχθηκε στο Β΄ ΚΠΣ (ΕΠΕΑΕΚ). Η έγκριση του εν λόγω Προγράμματος, το 1996, επέτρεψε στο Κέντρο, σε συνδυασμό και με την μεταστέγασή του, να ελπίζει σε μια νέα πορεία στο χώρο της έρευνας, μελέτης, προβολής και αξιοποίησης του υλικού του λαϊκού πολιτισμού. Με νέα πρόταση το 2004 το Κέντρο Λαογραφίας  επέτυχε την ένταξή του στο Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας με θέμα: «Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού» (2004-2008), με την βοήθεια του οποίου ψηφιοποιήθηκε το σύνολο του αρχειακού και δημοσιευμένου υλικού του Κέντρου Λαογραφίας.
     Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ασφάλεια του τεράστιου σε όγκο υλικού, της επιστημονικής αξιοποίησής του και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας αλλά και της αισθητικής των χώρων του Κέντρου Λαογραφίας προέτεινε, και έγινε ομόφωνα δεκτό από την Εφορευτική Επιτροπή του Κέντρου και τη Διοίκηση της Ακαδημίας, την αναζήτηση νέου κτηρίου για τη μεταστέγασή του. Μετά από συντονισμένες ενέργειες το Ίδρυμα Βουδούρη αγόρασε και εδώρησε στο Κέντρο το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ηπίτου, αρ. 3, το οποίο στεγάζει, μετά την ανακαίνιση και τον τεχνικό εξοπλισμό του, τις δραστηριότητες του εκσυγχρονισμένου Κέντρου Λαογραφίας. Στις 2 Ιουνίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Διοίκησης της Ακαδημίας Αθηνών, της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Λαογραφίας και των φίλων της Λαογραφίας.
     Με πρότασή της και ομόφωνη απόφαση της Εφορευτικής του Επιτροπής του Κέντρου Λαογραφίας καθιερώθηκε η νέα σειρά εκδόσεων, ανέκδοτου λαογραφικού υλικού από το πλουσιότατο Αρχείο χειρογράφων συλλογών του, με γενικό τίτλο «Πηγές του λαϊκού πολιτισμού». 
     Κατά τη διάρκεια της θητείας της πραγματοποιήθηκαν προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά, συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, εκδόσεις, αναζητήθηκε συνεργασία με ομοειδή προς το Κέντρο Λαογραφίας επιστημονικά–ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ήδη ευρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν κοινά επιστημονικά προγράμματα.
 
     Για σειρά ετών υπήρξε εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών στην «Οριζόντια Δράση Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών».
     Πήρε μέρος στη Συνάντηση Οργανωτών των σχεδίων πολυετών συμφωνιών συνεργασίας του Προγράμματος Πολιτισμός 2000, Ζάππειο, 4 Απριλίου 2003 και στο διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» (Ακαδημία Αθηνών και Ζάππειο Μάιος 2003), που οργάνωσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Επίσης πήρε μέρος με ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο “Digital Heritage in the New Knowledge Environment: Shared spaces and open paths to cultural contents” που οργάνωσε η Διεύθυνση Αρχείων και Μνημείων του ΥΠΠΟ, Οκτώβριος 2008.
Είναι Πρόεδρος:
Της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών της Αθήνας
Του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Αντιπρόεδρος:
Της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας από το 2003.
Μέλος:
Της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου από το 1989.
Του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης από το 2004
Της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα Καλλιτεχνικά θέματα από το 2000.
Του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού (2004-2006).
Του Verein fur Volkskunde της Βιέννης από το 1983.
Τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1990-1993), υπεύθυνη για τα Παιδαγωγικά του Τμήματα, μέλος του Δ.Σ. του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Λαογραφικού Κέντρου «Κίτσος Μακρής», υπεύθυνη για την οργάνωση και αξιοποίηση της σημαντικής Συλλογής του αειμνήστου λαογράφου Κίτσου Μακρή και την αποκατάσταση της οικίας του. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνέβαλε ουσιαστικά στην διδασκαλία στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του μαθήματος της Λαογραφίας, καθώς και στην ίδρυση του νέου, μοναδικού στην Ελλάδα, «Τμήματος Αρχαιολογίας-Ιστορίας-Λαογραφίας», του οποίου συνέταξε την Εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα έχει μετονομασθεί σε Τμήμα  «Αρχαιολογίας – Ιστορίας – Κοινωνικής Ανθρωπολογίας».
Ιδρυτικό μέλος του επιστημονικού φορέα «Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας» στο Βελεστίνο και της «Εταιρείας Αρχαίας Τεχνολογίας».

Διδασκαλία

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1991-92 και 1992-93 και 1993-94 δίδαξε:
Ιστορία της παραδοσιακής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. (Βλ. περ. Τεχνολογία, έτ. 1992, τεύχος 5/6, σ. 12).
Λαογραφία στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δίδαξε επίσης Λαογραφία στους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) της Φιλοσοφικής Σχολής από το 1994-2000, ως εκλεγμένη Λέκτωρ, ζητήματα "Λαϊκού πολιτισμού και ανάπτυξης" στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (2016 κ.ε.), σε Ανοικτά Πανεπιστήμια Δήμων και στο Λαικό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας Φίλων του Λαού.

Συνέβαλε στη δημιουργία των παρακάτω Εκθέσεων:

«Μέτρα και Σταθμά» σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ζάππειο (1988)
«Μάης με τα λουλούδια», Έκθεση- εκδήλωση  στο χώρο των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής στο πλαίσιο του Πανελληνίου Σχολικού φεστιβάλ Χορού.
 «Ψωμί και γάλα», Θεσσαλονίκη, 2003
«Ελαίας Εγκώμιον» του Κέντρου Λαογραφίας (2004-2006)
«Οι Ακρίτες της Ευρώπης» του Κέντρου Λαογραφίας (2002-2006) και του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης στην Παλαιόχωρα Χανίων (2006)
Η λαϊκή τέχνη στο θρανίο. Η Οικοκυρική, Βιοτεχνική, Επαγγελματική Σχολή «Το Ελληνικό Σπίτι». Έκθεση του Ιδρύματος Αγγελικής Χατζημιχάλη και του Ιστορικού  Μουσείου Ύδρας, Ύδρα, 2006.

Επιμέλεια ή Γενική Επιμέλεια αυτοτελών εκδόσεων ή συλλογικών τόμων (Πρακτικών συνεδρίων)

Επιμέλεια της βελτιωμένης και προσαυξημένης επανέκδοσης σε δύο δίσκους πυκνής εγγραφής (CD) του μουσικού υλικού, που συνοδεύει την φωτοτυπική ανατύπωση του Γ΄ τόμου των Δημοτικών Τραγουδιών (Μουσική Εκλογή) των Γ. Κ. Σπυριδάκη - Σ. Δ. Περιστέρη, Αθήνα 2000.

Σωτηρίου Τσιάνη, Δημοτικά Τραγούδια της Σκύρου, (Sotirios (Sam) Chianis, Folk Songs of Skyros, Greece). Έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, εν Αθήναις 2003, σ. 450  + 4 CD. Επιμέλεια κειμένων των ασμάτων: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιμέλεια μουσικών καταγραφών Ευστ. Μακρής. Γεν. επιμέλεια: Νικ. Διονυσόπουλος.

Λαογραφικά Σύμμεικτα της νήσου των Παξών στη σειρά «Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού» του Κέντρου Ερεύνης της  Ελληνικής Λαογραφίας, αρ. 1, Αθήνα 2002.

Μουσείον Αρτου, Αμφίκλεια. Ενημερωτικό φυλλάδιο (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα), του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας σε συνεργασία με τον Λαογραφικό - Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία», Αθήνα 2003.

Β. Σαρλή, Λαογραφικά Σύμμεικτα του Δήμου Φενεού Κορινθίας (Καταγραφή 1962-2000), τ. Α΄ και Β΄, στη σειρά του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού, αρ. 2 με  χρηματοδότηση της Νομαρχίας Κορινθίας, του Δήμου Φενεού και του κ. Β. Σαρλή. Επιμέλεια κειμένων - συντονισμός έκδοσης: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Μουσείον Αρτου, Αμφίκλεια. Ενημερωτικό πολύπτυχο φυλλάδιο (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα), του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας σε συνεργασία με τον Λαογραφικό - Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία», Αθήνα 2003. Κείμενα: Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη και Λουίζας Καραπιδάκη.

«Ελλάδα, ο Κήπος των Θεών», ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση IGA 2003 στο Ρόστοκ Γερμανίας, που οργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

«Ωδή στην Ελιά – Ode to the Olive Tree», (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), Συλλογικός τόμος. Επιστημ. Επιμέλεια- συντονισμός έκδοσης: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιμέλεια - οργάνωση ύλης: Λουίζα Καραπιδάκη, φιλολογική επιμέλεια κειμένων: Παναγιώτης Καμηλάκης, Επιμέλεια αγγλικών κειμένων: Βασιλική Χρυσανθοπούλου, καλλιτεχνική επιμέλεια: Εύα Σταμάτη, μεταφράσεις κειμένων: Andrew Farrigton - Φένια Ανδρονίκου,  Αθήνα 2004, σχ. 4ο, σ. 344. Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελιά και το Λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου (Αθήνα, 1-2 Οκτωβρίου 1999, Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, οργάνωση: Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας). Επιστημονική υπεύθυνη έκδοσης: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Καμηλάκης - Λουίζα Καραπιδάκη, Αθήνα 2003, σ. 501.

Η ελιά και το λάδι στον χώρο και τον χρόνο, Πρακτικά του Συμποσίου "Η ελιά και το λάδι στον χώρο και τον χρόνο", (Πρέβεζα, 24-26 Νοεμβρίου 2000. Οργάνωση: Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων και το Ίδρυμα "Ακτία Νικόπολις" Πρέβεζας). Επιστημ. Υπεύθυνη έκδοσης: Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Καμηλάκης - Λουίζα Καραπιδάκη, Αθήνα 2003, σ. 526.

Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας – Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, 4-7 Δεκεμβρίου 2003), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (γεν. επιμ.), Παρασκευάς Ποτηρόπουλος (επιμ. ύλης), Παναγιώτης Καμηλάκης (επιστ.-φιλολογ. επιμ.), Αθήνα 2012, σ. 1192 [τόμ. Α, σ. 1-646, τόμ. Β΄, σ. 647-1192].

Ελαίας Εγκώμιον. In praise of the Olive. Κατάλογος ομώνυμης Έκθεσης, Αθήνα 2006, σ. 126 (β΄ έκδοση Αθήνα 2007).

Κωνσταντίνος Ψάχος: o Μουσικός, ο Λόγιος. Πρακτικά Ημερίδας, Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, 30 Νοεμβρίου 2007, (επιστ. υπεύθυνη έκδοσης: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιμέλεια: Ευάγγελος Καραμανές), Αθήνα 2013, σ. 340 + 1 δίσκος πυκνής εγγραφής / CD,

Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο), Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα, 8-12 Δεκεμβρίου 2010, (υπεύθυνη έκδοσης, γενική επιστ. επιμέλεια: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιμέλεια ύλης, επιστ. επιμέλεια: Γιώργος Βοζίκας), Αθήνα 2013, σελ. 1660 (τόμ. Α΄ σ. 802, τόμ. Β΄ σ. 722, τόμ. Γ΄ [Πρακτικά Συμποσίου Ζαχαρίας Παπαντωνίου, 12 Δεκεμβρίου 2010], σ. 136), Αθήνα 2013.

Narratives Across Space and Time: Transmissions and Adaptations. Proceedings of the 15th Congress of the International Society for Folk Narrative Research, June 21-27, 2009 Athens, Scholarly Supervision: Aikaterini Polymerou-Kamilaki, Editorship Committee: Aikaterini Polymerou-Kamilaki, Evangelos Karamanes, Ioannis Plemmenos, Publications of the Hellenic Folklore Research Centre, Academy of Athens – 31, Athens 2014 [in Greek, English and German], pp. 2184 (vol. I pp. 712, vol. II pp. 712, vol. III  pp. 760)

Σμύρνη: η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922). Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Αίθουσα Εκδηλώσεων Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού (20-23 Σεπτεμβρίου 2012), Γενική επιμέλεια, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιστημονική επιμέλεια, Ιωάννης Καραχρήστος, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού (Φ.Ο.Υ.), εκτύπωση: Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα 2016, σ. 512.

Λαϊκή ιατρική και ιατρική επιστήμη. Σχέσεις αμφίδρομες. Πρακτικά Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα, 7-11 Μαρτίου 2012 (Οργάνωση: Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ιστορικό Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης), Επιμέλεια ύλης και επιστημονική επιμέλεια Κυριακή Χρυσού-Καρατζά, Γενική επιμέλεια, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Υπεύθυνος έκδοσης Ευάγγελος Καραμανές, εκτύπωση: Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα 2018, τόμ. Α΄, σ. 506, τόμ. Β΄ σελ. 502.

Δημοσιεύματα

ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Λαϊκός πολιτισμός και τοπική ανάπτυξη,  [συγγραφείς Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγ. Καραμανές, Ζ. Ν. Μάργαρη, Π. Ποτηρόπουλος, Ι. Καραχρήστος], Ε.Κ.Δ.Δ.Α. (ψηφιακή έκδοση), Αθήνα 2017.

Ζωγραφική και ξυλογλυπτική στα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων Χιονιάδες, Γοργοπόταμος, (από κοινού με τον Κων/νο Σκούρτη), Ιωάννινα 2008 , έκδ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, σελ. 192.

Λαογραφία: Παραδοσιακός πολιτισμός (από κοινού με τον Ευάγγελο Καραμανέ) [επιστ. υπεύθυνη σειράς 'Ασπα Τσαούση], Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), Αθήνα 2008, σ. 158.

Νεοελληνική Μετρολογία.  Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά.  Εθνογραφική μελέτη, Αθήνα 1989, σχ. 8ο μεγάλο,  σελ. 624. Στο τυπογραφείο.

Αγροτική Παράδοση και Λαϊκή Τέχνη,  Έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ΥΠΕΠΘ) για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Συνεργασία με τους Γεώργιο Θανόπουλο, Δρα Λαογραφίας και Ελένη Ανδρίτσου, φιλόλογο. Αθήνα 2000,  σχ. 4ο, σελ.  321.

Ελληνικά Επώνυμα Τοπικά Προϊόντα, έκδοση του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), σε τρεις γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική). Έρευνα σε συνεργασία με τους οικονομολόγους Δημ.  Σύριγγα και Βασιλική Μπουγά. Αθήνα 2000, σελ. 300.

Θεατρολογικά. Μελετήματα για το λαϊκό θέατρο. Από το Κρητικό θέατρο στα δρώμενα της νεοελληνικής Αποκριάς, Εκδ.Τροχαλία, Αθήνα 1998, σχ.  8ο, σελ. 333

Υδροκίνητες βιοτεχνίες στο Βελεστίνο,  1990,  σχ. 8ο, σελ. 164.

Παραδοσιακός υλικός βίος του ελληνικού λαού (Ερωτηματολόγιο), Αθήνα 1983, σχ. 8ο, σελ. η΄+ 423.  Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αρ. 17. (Συνεργ. Στεφ. Δ. Ημέλλου - Αικ. Πολυμέρου – Καμηλάκη).

ΑΡΘΡΑ

«Ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης και η Λαογραφία της Θεσσαλίας» Θεσσαλικά Χρονικά, τ. 11 (1976), σ. 183-222.

«Δημώδεις δοξασίαι περί χαλάζης και τρόποι προς αποτροπήν ή κατάπαυσίν της», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τ. ΚΓ΄  (1973-74), 1976, σ. 50-62.

«Πανάρατος». Λαϊκή διασκευή και παράσταση της Ερωφίλης στη Δυτική Ρούμελη», Επετηρίς Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών, τ.6 (1976-77), Αθήνα [1976-1990], σ. 225 -250.

«O άγιος Χριστόφορος προστάτης από το χαλάζι στο Βόρειο Ελληνικό χώρο», Πρακτικά του Β΄ Συμποσίου Λαογραφίας του Βορειοελλαδικού χώρου (Ήπειρος - Μακεδονία - Θράκη), έκδ.  ΙΜΧΑ, Θεσσαλονίκη 1976, σ. 393 –399, XXVI.

«Θεατρική παράσταση λαϊκής διασκευής της Ερωφίλης στο Φανάρι Καρδίτσας». Πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου Θεσσαλικών Σπουδών ( Καρδίτσα - Τρίκαλα, 20-23 Οκτωβρίου 1978). «Δυτ. Θεσσαλία – Καραγκούνηδες», Θεσσαλικά Χρονικά, τ. 13 (1980), σ. 183-206.

«Λαϊκός υλικός βίος και πολιτισμός. Προβλήματα και απόψεις». Επιστημονικές ανακοινώσεις του «Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών», Αθήνα 1982, σ. 93-104. Βλ. και  “Die materielle Kultur in Griechenland.  Probleme und Ansichten'', Osterreichische Zeitschrift fur Volkskunde, τ. 87 (1984), Heft 3, σ. 173 - 186.

«Οι ξυλογλύπτες του Τουρνόβου της Κόνιτσας». Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τ. 25 (1977-80), Αθήναι 1982, σχ. 8ο, σ. 290-302.

«Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά στην Ελλάδα». Οδηγός της Εκθέσεως με τίτλο: Mέτρα-Σταθμά- Πρότυπα, έκδ. της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθήνα 1987, σ. 34-47.

«Πελοποννήσιοι στην περιοχή της Λάρισας μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας   (1881). Συμβολή στην έρευνα του εποικισμού του πεδινού Θεσσαλικού χώρου». Πρακτικά Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών (Καλαμάτα, 8-15 Σεπτεμβρίου 1985), τ. Γ΄, Αθήναι 1987 -1988, σ. 491 -518 + πίν. 28-30.

«Το λαϊκό θέατρο στο Καρπενήσι.  Παραστάσεις του Πανάρατου.  Η λαϊκή επιτομή της Ερωφίλης του Γεωργίου Χορτάτζη», Επετηρίδα Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, τ. Α΄ (1990-91), σ. 377-413.

«Συμβολή στην έρευνα της διατροφής των εποχικών αγροτικών εργατών (τέλος 19ου αι. - περ. 1950).  Η περίπτωση των θεριστών στο Θεσσαλικό χώρο». Αφιέρωμα στον πανεπιστημιακό δάσκαλο Βασ. Σφυρόερα από τους μαθητές του, Αθήνα 1992, σ. 373 -393.

«Υδροκίνητες βιοτεχνίες της Γούρας». Πρακτικά Συνεδρίου «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ανάβρας (Γούρας)», (31 Ιουλ. – 1 Αυγ. 1993), Αθήνα 1994, σ.  169-182.

«Προμελέτη σκοπιμότητας αξιοποίησης των υδροκίνητων εργαστηρίων του Βελεστίνου», Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου  «Φεραί - Βελεστίνο- Ρήγας», περ. Υπέρεια, τ. 2, Αθήνα 1994, σ. 439 – 448.

«Πηλιορείτικα παραμύθια από το αρχείο του Ν. Γ. Πολίτη», Συνέδριο: «Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες στην Ελλάδα», Κοινότητα Πορταριάς Πηλίου. Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 1995, σ. 49-56.

«The Research and Study of Nutrition», Ethnography of European Traditional Cultures. Their Role and Perspectives in a Multicultural World.  European Seminar - Proceedings,  ed. E. Karpodini-Dimitriadi, Athens, Institute of Cultural Studies of Europe and the Mediterranean, 1995, σ. 130 - 134.

«Η τυποβαφική στον Ευρωπαϊκό χώρο.  Συμβολή στην Ιστορία της Τεχνολογίας (17ος -19ος αιώνας)». Πρακτικά Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα: «Τα ελληνικά Σταμπωτά», 18ος-20ός αιώνας (Λάρισα 1996), Αθήνα 1997, σ. 8-31.

«Παράδοση και ιστορική πραγματικότητα.  Η περίπτωση του Γεωργίου Σακελλίωνος», Πρακτικά του Συνεδρίου «Ρήγας Φεραίος–Κισσός Πηλίου» (26-28 Μαϊου 1995), Αθήνα 1996, σ. 23-43. 

«Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Ιστορικό-Προγράμματα-Εκσυγχρονισμός». Σχεδιασμός -Κείμενα : Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Εκδ. Επιμέλεια: Ελένη Ψυχογιού. Έκδ. του Κέντρου Λαογραφίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ., Αθήνα 1998, σχ. 4ο, σελ. [24]

«Πηγές, υδραγωγεία, οικισμοί. Βίοι παράλληλοι στην ιστορία και στις παραδόσεις», Πρακτικά Επιστημ. Συνάντησης, «Το νερό πηγή ζωής, κίνησης, καθαρμού», (12-14 Δεκεμβρίου 1997). έκδ. Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Αθήνα 1999, σ. 171-188.

«Μετρήσεις: Συμβολισμοί και πραγματικότητα», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τ. 28 (1987-1998), Αθήνα 1999, σ. 5-28.

«Αη μου Γιώργη, αφέντη μου, και γριβοκαβαλλάρη», περ. Αίπυτος, έτ. Η΄, τεύχ. 21-22 (Χειμώνας–Ανοιξη 2000), σ. 277-280.

«Ο Μάης και το φουσκοδέντρι  στην Καστανιά Στυμφαλίας», περ. Αίπυτος, έτ. Η΄, τεύχ. 21-22  (Χειμώνας–¶νοιξη 2000), σ. 280-282.

«Παραδόσεις για το νερό και τις βρύσες στην περιοχή της Κορινθίας», περ. Αίπυτος, έτ. 9 (2001), τεύχ. 23-25, σ. 70-74.
«Η διδασκαλία του λαϊκού πολιτισμού στα σχολεία», περ. Επτάκυκλος, αρχαιολογικό-φιλολογικό περιοδικό, αρ. 14, Δεκ.1999-Φεβρ. 2000, σ. 167-170.

«Η ελονοσία στη λαϊκή παράδοση», περ. JAMA Hellas (Journal of the American Association), τ. 2, αρ. 2, November-December 1999, σ. 114-116.

«Ευάγγελος Γιουρούκος, ένας σατιρικός ποιητής», Ημερίδες Κορινθιακής Λογοτεχνίας, Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών , Αθήνα 2002, σ. 176-192.

Μέτρηση ελαίου, ελαιών και ελαιώνων». Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα:  «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα», που οργάνωσε το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Αθήνα, Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, 1-2 Οκτωβρίου 1999, Αθήνα 2003, Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας,αρ. 19, σ. 179-229.

«Το λάδι ως συντηρητικό των τροφίμων στην παραδοσιακή οικιακή οικονομία», Πρακτικά  Συμποσίου με θέμα: «Η ελιά και το λάδι στον χώρο και τον χρόνο», Πρέβεζα 24-26 Νοεμβρίου 2000, Οργάνωση από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις», Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής αρ. 20, Αθήνα 2003, σ. 193-203.

«Η Εθνική Μουσική Συλλογή του Κέντρου Λαογραφίας». Πρακτικά της Μουσικολογικής Συνάξεως με θέμα: «Οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Αφιέρωμα εις μνήμην Σπυρίδωνος Δ. Περιστέρη», 10-11 Νοεμβρίου 2000, μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, αρ. 18, Αθήνα 2003, σ. 13-18.

«Παραδόσεις από την περιοχή του Γαλαξειδιού», Πρακτικά του πρώτου επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Το Γαλαξείδι από την αρχαιότητα έως σήμερα», Γαλαξείδι, 29-30 Σεπτεμβρίου 2000, Αθήνα 2003, σ. 119-132.

«Ο Κυρ-Βοριάς παράγγειλε... Η προσωποποίηση του ανέμου». Πρακτικά Επιστημονικής Σννάντησης: Ο αέρας πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού. Οργάνωση: Μουσείον Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Φίλοι του ΜΕΛΤ, 15-17 Δεκεμβρίου 2000, Αθήνα 2003, σ. 23-34.

«Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και ο απόηχός της στον λαϊκό πολιτισμό», Πρακτικά, τ. Β΄. Επιστημ. Συνεδρίου«Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004, Αθήνα 2006, σ. 629-642.

«Το Μπεζεστένι της Λάρισας και η συλλογική μνήμη (παράδοση) της ευρύτερης περιοχής», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τ. 29-30 (1999-2003), σ. 7-20.

«Ο λαϊκός πολιτισμός στο σχολείο», Πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα Λαïκός πολιτισμός και Εκπαίδευση, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, 30 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 2006, «Ο λαϊκός πολιτισμός στο σχολείο», Πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα Λαογραφία και Εκπαίδευση.

«Ιχνηλασία της κεραμικής στις παραδόσεις και στα τοπωνύμια της Θεσσαλίας. Προβληματισμοί και επισημάνσεις», Θεσσαλική Κεραμική. Χώμα και νερό από την προϊστορία στην Τρίτη χιλιετία, Μνήμη Γεωργίου Γουργιώτη, Αθήνα 2006, σ. 110-125.

Συμβολή στην Κορινθιακή Λαογραφία, Πρακτικά Β΄ Παγκορινθιακού Συνεδρίου, Αθήνα –Κιάτο 2004, σ. 400-420.

«Η προσωποποιία ασθενειών. Φόβος, πανικός και αντιμετώπισή τους», περ. Αρχαιολογία, τεύχ. 104(2007), σ. 36-44.

«Φόβος: Αντιλήψεις, πρακτικές και αντικείμενα», Πρακτικά Συμποσίου «Ο φόβος στην Τέχνη και στη Ζωή», ανακοίνωση από κοινού με τον Ερευνητή του Κέντρου Λαογραφίας Ευάγγελο Καραμανέ. Πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ, Αθήνα 2008, σ. 41-64.

“The Madman caught Sight of the Drunkard andTook to his Heels’:An Anatomy of Drunknness in Greece”, Ανακοίνωση στο 16th International Ethnological Food Research Conference με θέμα «Foodways and Lifestyles in the Search for Health and Beauty», Sanitas per Aquas, Innsbruck, Austria – Merano/Meran, Italy, 2006. Turism and Museum, Band 2 (2008), σ. 307-336.

«Ο Δημ. Σ. Λουκάτος ως συντάκτης του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Χρονικό», Πρακτικά Συμποσίου «Ο Δημ. Σ. Λουκάτος και η Ελληνική Λαογραφία, Δημοσ. Κ.Ε.Ε.Λ. Ακαδημίας Αθηνών, αρ. 27, Αθήνα 2008, σ. 138-172.

«Αναδιφώντας την "Ύλη Πολίτου". Ο Νικόλαος Πολίτης και οι συλλογείς λαογραφικού υλικού», Πρακτικά διεθνούς Συνεδρίου «Ο Νικόλαος Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας», Δημοσ. Κ.Ε.Ε.Λ. Ακαδημίας Αθηνών, αρ. 23, Αθήνα 2012, τόμ. Β΄, σ. 765-826.

«Η Λαϊκή Τέχνη στο θρανίο. Η Οικοκυρική Βιοτεχνική Επαγγελματική Σχολή «Το Ελληνικό Σπίτι» και η Αγγελική Χατζημιχάλη», Πρακτικά Συνεδρίου «Λαϊκή Τέχνη: Νέα ευρήματα, νέες ερμηνείες» προς τιμήν της Πόπης Ζώρα, 3-5 Νοεμβρίου 2006, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015, σ. 519-539.

«Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και η Επιτόπια Έρευνα», εισαγωγική ανακοίνωση στην Ημερίδα «Η Επιτόπια Έρευνα και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών» που οργάνωσε το ΚΕΕΛ με την ευκαιρία των εγκαινίων του κτηρίου της οδού Ηπίτου 3, 3 Ιουνίου 2006. Επετηρίς του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόμ. 31-32 (2004-2008), Αθήνα 2016, σ. 9-17.

«Επιτόπιες έρευνες στην Θεσσαλία. Παρατηρήσεις σε ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού»,  Επετηρίς του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόμ. 31-32 (2004-2008), Αθήνα 2016, σ. 21-142.

«Αιγοπροβατοτροφία: παραδοσιακή απασχόληση με μέλλον»,  Επετηρίς του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόμ. 33-34 (2009-2013), Αθήνα 2016, σ. 43-58.

«Εισαγωγή στο περιεχόμενο του λαικού πολιτισμού και σύνδεσή του με την σύγχρονη τοπική ανάπτυξη», στο Λαϊκός πολιτισμός και τοπική ανάπτυξη,  [συγγραφείς Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγ. Καραμανές, Ζ. Ν. Μάργαρη, Π. Ποτηρόπουλος, Ι. Καραχρήστος], Λαϊκός πολιτισμός και τοπική ανάπτυξη, Ε.Κ.Δ.Δ.Α., Αθήνα 2017.

«Παραδοσιακή θεραπευτική και ιατρική επιστήμη. Βίοι παράλληλοι»,  στο Λαϊκή ιατρική και ιατρική επιστήμη, Πρακτικά Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα 7-11 Μαρτίου 2012, (επιμ. Κυριακή Χρυσού-Καρατζά), Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόμ. Α΄, Αθήνα 2018, σ. 45-60.

 

Ψηφιοποιημένα δημοσιεύματα της Αικατερίνης Καμηλάκη είναι διαθέσιμα: http://kentrolaografias.academia.edu/AikateriniPolymerouKamilaki

Δημοσιεύματα στις εκδόσεις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι διαθέσιμα στην δικτυακή πύλη του Κέντρου και στα ειδικά ψηφιακά αποθετήρια:

http://www.kentrolaografias.gr/el/content/δημοσιεύματα-του-λαογραφικού-αρχείου-κέντρου-ερεύνης-της-ελληνικής-λαογραφίας

http://editions.academyofathens.gr/epetirides/xmlui/handle/20.500.11855/1